IZDVAJAMO Župski pjat

Župska slatka naranča

Stigao je vikend i svojim dečkima moram ispuniti želju. Po njihovom izboru pravila sam kolač koji obožavaju. U većini kolača s narančom ili ide korica naranče, ili cijeđeni sok. Ovaj moj recept sadrži CIJELE NARANČE doslovno (tj.+ kora). No, uvjet je da je SAMO DOMAĆA SLATKA NARANČA. Izuzetno je to što djeci tako kroz kolač koji obožavaju „uvalim“ veliki broj vitamina C, koji ostane u kori bez obzira što se kolač peče. Nesebično ću i ovaj recept podijeliti s vama, jer dok još ima po koja Župska naranča, neka i vaš dom njenim svima omiljenim mirisom  lijepo zamiriše. Miris ovog kolača privukao je popodnevne goste, koji su repete uzimali sami.  Recept je lagan i kolač je sočan i nakon 4 dana. No, zahvaljujući svom sočnom pjenasto-narančiranom okusu, ni mrvice ovoga kolača nikad ne dočekaju jutro drugoga dana .

SASTOJCI:

2 DOMAĆE NARANČE

4 JAJA

1  ŠALICA ULJA

2 ŠALICE ŠEĆERA

2 VANILIJA ŠEĆERA

2 ŠALICE BRAŠNA

1 PRAŠAK ZA PECIVO

2 ŽICE RUMA

 

Cijele naranče s korom zblendati u blenderu. Odvojiti žumanjce od bjelanjca. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, a ostale sastojke sastaviti u posebnu posudu : žumanjce, šećer, ulje, zblendane naranče, rum i na kraju brašno pomješano s praškom  za pecivo. Bjelanjce lagano kuhačom umiješati u smjesu sa žutanjcima.

U pleh staviti papir za pečenje, izliti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici nekih 40ak min na 180 ̊ C. Čačkalicom provjeriti je li pečeno, i povremeno smanjiti temperaturu ukoliko je potrebno.

*kolač po želji možete preliti i čokoladnom glazurom ( 100 g čokolade za kuhanje i 3 žice ulja otopiti na pari i preliti preko kolača)

 

Narančom počastite svoje nepce, a njen miris neka prigrli vaš topli dom!

Dobar tek želi Vam ŽupaNet.hr

Recept by: M.Grkeš